Krążące ostatnio w sieci wzywanie dotyczące książek, które wywarły wpływ na nasze życie podsunęło mi pomysł, aby podzielić się z Wami moimi „inspiracjami”.
Każdy z nas ma zapewne książki do których chętnie wraca, wspomina je, wywarły wpływ na jego życie, pomogły itp.
Są też być może wśród nich takie, które zmieniły wasze codziennie życie, patrzenie na jakąś dziedzinę życia.
Ja mam kilka książek do których chętnie sięgam i wpływają na moje decyzje żywieniowe. Nie należę do osób, które liczą kalorie, odmawiają sobie wszystkiego i zajadają się tylko i wyłącznie ekologicznymi, mega zdrowymi produktami. Czasy niestety nam to utrudniają, bo sklepowe półki uginają się od konserwantów, wszelkiego rodzaju E ulepszaczy, poprawiaczy smaków i wielu innych. Wiem, mogłabym sama przyrządzać wszystko. Mówię jednak szczerze, nie chcę spędzać większości wolnego czasu w kuchni, mimo iż uwielbiam kuchcić, wyszukiwać nowe zdrowe przepisy. Dlatego lubię wiedzieć, po co sięgać, aby było optymalnie zdrowo. Dzielę się z Wami tymi informacjami, ale może jest ktoś, kto chce wiedzieć więcej i więcej?
Poniżej książki, które nie tylko stoją na półce 🙂
1. „Odżywianie dla zdrowie” – Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu.
Autor Paul Pitchford zajmujący się tradycyjną medycyną chińską, jest od 25 lat niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie żywienia. Od 38 lat uczy żywienia w kontekście „uzdrawiania”. Uniwersalne podejście do żywienia jako kluczowego dla zachowania ekologicznego podejścia oraz stłumienia choroby.
Książka sporych rozmiarów, zapewne nie do przejścia w jedno popołudnie, a już na pewno nie do przeczytania jednokrotnego. Wracam do niej bardzo często. Autora łączy autentyczne tradycje wschodnie z podejściem współczesnej dietetyki zachodniej. Leczenie za pomocą pożywienia to bardzo rozległy temat a tu znajdziemy niemal wszystko. Jeśli chcecie świadomie decydować co wyląduje w waszych żołądkach, znaleźć „receptę” na różne dolegliwości – niekoniecznie wędrując do apteki, zapewnić sobie i swojej rodzinie zdrowsze życie, to książka, które może wam w tym pomóc.
Znajdziecie w niej opis wszystkich grup żywieniowych (także mięsa, choć zachęca do diety roślinnej). Konkrety dotyczące współczesnych pogromców typu cukrzyca; choroby krwi; rak, choroby zwyrodnieniowe. Autor podaje wskazówki jak łagodnie zmienić swoje nawyki żywieniowe, co odgrywa najważniejsza rolę; jak odżywiać dzieci; informacje o postach, oczyszczaniu, łączeniu pokarmów. A nawet podaje przepisy kulinarne na zdrowe dania 🙂
Mimo dużej ilości wiedzy specjalistycznej jest napisana bardzo przystępnie.
Mówiąc w skrócie jeśli szukacie pozycji, która pozwoli zachować Wam zdrowie i witalność na długie lata, to jest właśnie ta pozycja.
To niewątpliwie pozycja numer 1 w moim „musisz mieć”.
2. „Antyrak” – NOWY STYL ŻYCIA.
Od tej książki i wydarzeń osobistych sporo lat temu zaczęłam inaczej spoglądać na żywność. Zacznę trochę od końca… Autor francuski neuropsychiatra doktor David Servan-Schreiber dostał sześcioletni termin z diagnozą: glejak mózgu. Od pierwszych dni rozpoczął walkę o przedłużenie kredytu, jak powtarzał, „statystyka to informacja, a nie wyrok”. Wygrał? Przegrał? Ostatecznie zmarł na raka, ale mimo to WYGRAŁ! Wygrał, bo dawano mu 6 lat życia, a przeżył 20.
Polecam krótki WYWIAD.
Walcząc o swoje życie, szukał …. podzielił się swoją wiedzą i doświadczeniami w kilku książkach, które polecam. Ta konkretna pokazuje jak naturalnie walczyć z rakiem i ryzykiem nowotworów. Jak się odżywiać, jaki styl życia prowadzić, jak stymulować organizm do walki.
3. „Apteka natury” – Poradnik zdrowia.
Jadwiga Górnicka połączyła wiele metod w jednej książce. Znajdziecie tu naturalne metody leczenia i radzenia sobie z różnymi schorzeniami.
Szczegółowe i rzetelne informacje o właściwościach ziół, owoców, warzyw. Przeróżne naturalne metody radzenia sobie z chorobami, dolegliwościami.
To jedna z książek tej autorki, inne też warte poznania. Ta jest jednak dla mnie numerem jeden w jej dorobku. Jeśli chcecie mieć pod ręką cenny poradnik – to jest to ta właśnie pozycja.
4. „Nowoczesne zasady odżywiania”
Autor książki Campbell – biochemiki żywienia, mający 40 letnie doświadczenie zinterpretował tu wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania – Badania Chinskiego. Największe jakie kiedykolwiek przeprowadzono badanie objęło 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Na podstawie wyników porównał dietę badanych osób (roślinną) z dietą zachodnią (bogatą a mięso i białko). Dowodzi, że rezygnując z produktów odzwierzęcych, będziemy mogli cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. Żywność odzwierzęca jest wg niego odpowiedzialna za występowanie chorób cywilizacyjnych (choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość).
Jeśli nawet nie zamierzacie wycofać mięsa z waszej diety, warto wiedzieć o zagrożeniach jakie wiążą się z jedzeniem nadmiaru produktów odzwierzęcych. Nie trzeba czynić rewolucji, żeby osiągnąć naprawdę wiele. Czasem niewielkie zmiany nawyków żywieniowych, ale wprowadzone na stałe, potrafią zdziałać cuda.
5. SUGAR BLUES – o tej książce pisałam już sporo TUTAJ
Będę uzupełniać ten wpis o nowe pozycje 🙂
Czytaliście którąś z tych książek? Może macie swoje ulubione w tej tematyce, które moglibyście mi polecić?