Jeśli ktoś ma wątpliwości, czy marchewka jest zdrowa, zapraszam TUTAJ
Dzisiaj krótko, zwięźle i na temat…
Sprawdzony przepis na marchewkowe ciasto, który razem z moją Córką trochę urozmaiciłyśmy i robimy w formach do muffinek. Podkreślam przepis dostałam na ciasto w tradycyjnej blaszce, ale że babeczki Córcia chętniej konsumuje, stąd ta zmiana.
Składniki:
– 4 marchewki – zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach – mają być 2 szklanki
– 2 szklanki mąki – ja używam orkiszowej lub pełnoziarnistej
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
– 4 jajka
– 1 szklanka oleju – tu Wasz wybór – ja stawiam na masło klarowane lub dobrej jakości olej nadający się do pieczenia
– coś słodkiego – w przepisie oryginalnym była 1,5 szklanki cukru. Mega dużo i niezdrowo, więc ja zastępują cukier syropem z agawy lub ksylitolem – dodaję wedle uznania. My nie lubimy bardzo słodkich wypieków.
Przygotowanie:
Białka ubijamy, dodajemy „cukier” a potem żółtka. Kolejno dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia lub sodę i marchewkę. Oczywiście po dodaniu powoli każdego składnika dokładnie mieszamy lub miksujemy.
Gotowe!
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach – jeśli to jest zwykła blaszka (najlepiej sprawdzić wykałaczką) Jeśli to są małe foremki to oczywiście krócej.
Nasze urozmaicenie – do całości dodaję kilka dużych łyżek wiórek kokosowych. Kiedy już mamy ciasto w foremkach – wkładamy do każdej orzech włoski a na wierzch sypiemy słonecznik, dynię lub płatki migdałowe.
Robi się ekspresowo a są naprawdę smaczne 🙂
Moja mała Dziewczynka zajada 🙂