Wielokrotnie słyszałam o jarmużu, że taki zdrowy, dobry, można tyle fajnych rzeczy z nim zrobić. Jakoś jednak nie mogłam go dostać w sklepie, a może słabo szukałam.
W końcu mi się udało i wstyd się przyznać, ale tak długo zwlekałam z jego przygotowaniem, że nadawał się już tylko do kosza 🙁
Tak minęły kolejne 3 tygodnie i kiedy dzisiaj wracałam z zajęć, na których kolejny raz padło hasło „jarmuż”, postanowiłam zajrzeć do sklepu i go zakupić. Udało się, czekał sobie na mnie w sklepowej chłodziarce. Kupiłam i natychmiast postanowiłam przetestować najprostszy sposób jego przygotowania.
Co to było?
Nic innego, jak chipsy 🙂
Tak, tak, chrupiący jarmuż.
Sposób przygotowania nadzwyczaj prosty i szybki. Biorąc pod uwagę fakt, że jarmuż który kupiłam był umyty i w większości usunięte zostały z niego grube części, większość roboty za mną 🙂
Wrzuciłam go więc do miski, pokropiłam oliwą z oliwek, posypałam solą i słodką papryką – wymieszałam. Następnie rozłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na max 10 minut.
GOTOWE!
SZYBKO, PROSTO, SMACZNIE i ZDROWO!!!!
Takie połączenie lubię najbardziej 🙂
Następnym razem z pewnością pokombinuję z przyprawami, ale taka prosta wersja jest naprawdę smaczna.
Także polecam!
Dlaczego jarmuż?
Zawiera chlorofil, który działa oczyszczająco i powstrzymuje rozprzestrzenianie się bakterii, grzybów i innych mikroorganizmów. Ponadto wspiera rozwój korzystnej flory jelitowej.
Bogate w chlorofil pokarmy zawierają kwas alfa-linolenowy, który jest źródłem kwasów omega 3. Kwasy omega 3 włącza się do diety w celu oczyszczenia układu krążenia z nadmiaru cholesterolu i złogów tłuszczowych. Kwasy zmniejszają lepkość krwi i krzepliwość, obniżają poziom lipidów i ciśnienie krwi oraz pomagają zapobiegać niedokrwieniu.
Zielone warzywa mają korzystny wpływ na wątrobę (w której zachodzą procesy metabolizmu białka). Witamina A i karoten są czynnikami niezbędnymi dla prawidłowego wykorzystania białka przez organizm, a właśnie jarmuż jest doskonałym źródłem witaminy A.
Jest dobrym źródłem wapnia (117 mg w 100mg jadalnych części) tak ważnego dla prawidłowej budowy i wzmacniania kości.
Jest bogatym źródłem witaminy C, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych, co może uchronić przed wystąpieniem anemii.
Bogaty w witaminę K, które odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi.
Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, który ma właściwości przeciwnowotworowe.
Jest doskonałym źródłem żelaza.
Jest źródłem karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), przeciwutleniaczy, mających właściwości przeciwzapalne.
UWAGA: