Temat warzyw i owoców należy do często poruszanych. To bardzo dobrze, bo stanowią bardzo ważny składnik naszej codziennej diety, ze szczególnym podkreśleniem roli warzyw!
WARZYW!
Pamiętajmy o tym, bo często w ramach zalecanych porcji warzyw/owoców, wybieramy owoce. Wszystko byłoby w porządku, ale jednak większość owoców, ma w składzie sporo cukrów.
Wracając wiec do warzyw, a konkretnie do kapusty:
„Co, kapusta?! Głowa pusta?!”
A kapusta rzecze smutnie:
„Moi drodzy, po co kłótnie,
Po co wasze swary głupie,
Wnet i tak zginiemy w zupie!”
Tak, jak w znanym doskonale wierszu, okazuje się bardzo cenna.
Dlaczego i która jest najlepsza?
Biała, włoska, czerwona? Gotowana, duszona, kiszona? W postaci surówki czy soku?
Możliwości mamy wiele.
Okazuje się, że na szczególną uwagę zasługują świeże liście kapusty.
Stosowane zewnętrznie leczą wiele dolegliwości:
- katar, zapalenie oskrzeli
- zaburzenia żołądkowo – jelitowe
- zaburzenia wątrobowe, pęcherzowe
- egzemę, opryszczki
- trądzik i łupież
- guzy, hemoroidy
- różne infekcje (ropienie, czyraki)
- nerwobóle reumatyczne, zębowe nerwu twarzowego
- kolkę nerkową
- oparzenia, pęknięcia i odmroziny
- przerost węzłów chłonnych
- stłuczenia, siniaki
- bóle głowy, migreny
- ukąszenia
- żylaki
- chorobowy obrzęk migdałków podniebiennych.
W tych problemach przykładamy liście kapusty białej. Zdarza się, ale bardzo rzadko, że nie tolerujemy liści kapusty (swędząca wysypka), wtedy przerywamy stosowanie i ewentualnie skracamy czas trwania okładu.
Możemy użyć także liści kapusty włoskiej lub czerwonej, im świeższe tym lepiej. Myjemy je przed użyciem, osuszamy, wykrawamy środkową żyłę główną. Następnie rozgniatamy liście wałkiem do ciasta lub butelką do ukazania się soku na powierzchni. Wtedy przykładamy jeden lub dwa liście i owijamy bandażem.
Wewnętrznie:
Surówka z kapusty – świeżej lub świeży sok doskonale sprawdza się na dolegliwości gastryczne, jelitowe, układu oddechowego, przy ogólnym osłabieniu.
Kapusta zawiera żelazo, magnez, miedź – stąd warto sięgnąć po nią przy anemii.
Sok z kapusty – zalecany jest przy wrzodach, dla cukrzyków, a także dla alkoholików.
W celu ułatwienia trawienia kapusty zaleca się dodanie dodawanie do surówki kminku z majerankiem. Jak widać mimo powszechnej opinii o ciężkostrawności kapusty, okazuje się ona bardzo korzystna dla żołądka i jelit – szczególnie świeży sok. 1 szklanka soku prosto z sokowirówki sprawdzi się w dolegliwościach przewodów moczowych, układu oddychania, jelitowych. Jeśli nie odpowiada nam smak soku, możemy pić go z dodatkiem soku z marchwi, ogórka, dyni, pomidorów, natki pietruszki, papryki.
A gdzie miejsce dla kapusty kiszonej?
Kiszona zawiera enzymy pomagające w trawieniu tłuszczów i błonnika. Enzymy mlekowe kapusty działają silnie dezynfekująco na przewód pokarmowy. Nie należy więc płukać kapusty, bo to je niszczy.
Ciekawa jestem czy macie doświadczenia z zastosowaniem kapusty w celach leczniczych?
Zbliżają się Święta i z pewnością zagości na naszych stołach w różnej postaci. Warto jednak pamiętać o niej na co dzień.
Jeśli chcielibyście sięgnąć po nią leczniczo zachęcam Was do sięgnięcia po książkę J. Górnickiej, która szczegółowo podaje jak ją stosować w konkretnych dolegliwościach.
Źródło: J. Górnicka: Apteka natury.
grafika: wolna-polska.pl; www.eujuicers.pl; www.naturaity.pl; www.mojegotowanie.pl