Czasem jest tak, że mamy na wyciągnięcie ręki coś bardzo cennego, ale niekoniecznie to doceniamy.
W moim odczuciu takim warzywem jest burak.
Choć doskonale zdaję sobie sprawę z jego zalet, sięgam po niego zdecydowanie za rzadko.
Ciekawa jestem, jak wygląda to w Waszych kuchennych podbojach?
Zastanawiałam się, czemu tak jest i przyznaję, że największą „wadą” buraka i tym, co zniechęca mnie do jego częstszego stosowania, jest fakt, że mocno barwi…. i właściwie tyle.
Może warto więc przypomnieć sobie, co stoi za burakiem?
- łatwostrawny
- odświeżający
- pobudza apetyt
- stosowany na anemię, demineralizację, nerwicę, grypę, nowotwory, przeciw zapaleniu nerwów i wątroby
- poprawia pracę wątroby, odkwasza, ułatwia trawienie mięs – tu mowa u gotowanym i utartym z chrzanem
- zawiera środki hormonalne podobne do estrogenów
- jest zasadotwórczy – działanie odkwaszające bez względu na formę podania
- zawiera dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez
- zawiera antocyjany – to te sam barwniki, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów
- ma dużo tylko kwasu foliowego
Jak spożywać?
Najlepiej w postaci surowej, ponieważ zawarte w nich składniki mineralne rozpuszczają się w wodzie. Warto upiec je w skórce i obrać dopiero przed spożyciem, a najlepiej w postaci soku – uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.
Czy, aby dla KAŻDEGO?
Z całą pewnością dla osób:
- chcących podreperować układ krwionośny
- dla kobiet w ciąży, ze względu na obecny w nich kwas foliowy
- dla osób z nadciśnieniem -azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu
- chorzy na raka, po chemioterapii
Betanina – antyutleniacz chroniący przed niszczącym działaniem wolnych rodników odpowiada za piękny kolor buraka. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów.
- osoby zmagające się z infekcja wirusową – złagodzą przebieg a także działają wykrztuśnie
- osoby zmagające się z nadkwaśnością żołądka – to wykorzystujemy jego działanie zasadotwórcze
DLA KOGO NIEKONIECZNIE?
Ponieważ buraki mają wysoki indeks glikemiczny, nie powinni spożywać ich chorzy na cukrzycę.
Zalet co nie miara, a do tego są tanie i dostępne cały rok.
Ponadto to produkt z naszych ogródków.
Hm… więc „TY BURAKU” – to obelga czy komplement?
Biorąc pod uwagę jego wszystkie właściwości, nie powinniśmy obrażać się na takie określenie 🙂
To już jednak zależy od naszego osobistego podejścia do tematu.
Tak czy inaczej zachęcam, przy najbliższych zakupach uwzględnić również buraka.
A może macie swoje ulubione i sprawdzone sposoby na przygotowanie buraków?
Jeśli tak, chętnie skorzystam z pomysłów!
Źródło: J. Górnicka – Apteka Natury.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html
Zdjęcia: dobrzebozdrowo.blogspot.com; vrota.pl