Kiedy myślę o gofrach, automatycznie myślę o morzu 🙂
Same pozytywne skojarzenia!
Doskonale pamiętam ten smak.
Przepyszne gofry pokryte bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Nie jestem w stanie zliczyć, ile wakacji spędziłam nad polskim morzem, a konkretnie w Helu.
Takie uroki posiadania Rodziny w takim cudnym miejscu. Spacery z Rodzicami koniecznie uwieńczone musiały być zjedzeniem właśnie takiego gofra.
Chcąc zaznać tej rozkoszy smakowej zakupiliśmy kilka lat temu gofrownicę, ale jakoś nie często ją używaliśmy. Gotową mieszankę do wypieków zakupiliśmy dwa razy, ale jej skład mnie nie zadowalał. Robiliśmy także z przepisu z mąki pszennej, ale ta „wyszła” z obiegu domowego.
Moja Córeczka zmobilizowała mnie do poszukania przepisu, którego skład będzie zadowalający i tu z pomocą przyszła mi „Kuchnia polska bez pszenicy”.
Gofry wyszły naprawdę super smaczne!
Wszystkim smakowały a skład jest wg mnie rewelacyjny.
Zatem potrzebujemy:
Z podanych proporcji wyszło mi 6 gofrów, jak na zdjęciu poniżej.
- 80 g mąki ryżowej
- 40 g mąki gryczanej
- 40 g mąki amarantusowej
- 40 g ksylitolu
- 3 jajka
- 150 ml wody
- 2 łyżki oleju (ja użyłam ryżowego, może być jakikolwiek inny)
- dodatkowo olej do smarowani gofrownicy
Jajka miksujemy z ksylitolem na gładko. Dodajemy wodę i olej, a następnie wszystkie mąki. Miksujemy na gładką masę. Wlewamy porcje ciasta na posmarowaną olejem gofrownicę i gotowe.
Prosto, szybko, smacznie, zdrowo!
Uwielbiam takie przepisy!
Prosto, szybko, smacznie, zdrowo!
Polecam!
Nie mieliśmy akurat w domu świeżych owoców, więc zjedliśmy z dżemem – 100% owocowym 🙂