Czy jest ktoś, kto nie lubi placków ziemniaczanych?
Nie o ziemniaczanych będę jednak pisać…
Znacie placki z cukinii?
Ponieważ sezon cukiniowy, a my ostatnio zajadamy działkowe – nasze własne wytwory… przypomniałam sobie o fajnym przepisie na placuszki cukiniowo – marchewkowe.
Przepis banalnie prosty i szybki do przyrządzenia. W dodatku zdrowe i smaczne.
Zacznę od przepisu:
– ścieramy cukinię i marchewkę na drobnych wiórach, odciskamy sok, który się wydzieli – tak dość porządnie
– dodajemy jajko, sól, pieprz i mąkę
W zależności od tego, jak dużo chcemy mieć placków, tyle używamy składników.
Ja np zrobiłam z połowy sporej cukini, jednej marchewki, 1 jajko i jakieś 3 łyżki mąki. Konsystencja ma być taka, jak na placki ziemniaczane.
Smażymy na rozgrzanej patelni, ja używam masła klarowanego – nie przypala się, ładnie rumieni i jest zdrowe.
Radzę robić małe placuszki, bo są dość miękkie i większe mogą się rozpadać.
Moja Córeczka jada je same, a ja z odrobiną gęstej śmietany.
POLECAM!
Są naprawdę pyszne!
A czemu warto sięgnąć po cukinię?
Po pierwsze nie odkładają się w niej metale ciężkie, a ponadto:
-lekkostrawna – polecana już 6 miesięcznym dzieciom
– zawiera potas, żelazo i magnez
– zawiera witaminy – A, C, K, PP, B1 i beta karoten
– odkwasza organizm
– dla dbających o linię także dobra wiadomość – jest nisko kaloryczna
Zatem SMACZNEGO i NA ZDROWIE!!!!