Fantastyczne kolory, piękne zapachy, soczyste, słodkie, kwaśne. Owoce kuszą nas wyglądem, zapachem i smakiem 🙂
Zapewne znajdzie się ktoś, kto ich nie lubi, ale ja jeszcze na takiego nie trafiłam. Biorąc pod uwagę naszą codzienną dietę, wygrywają z nimi WARZYWA, ale właściwie codziennie po jakiś owoc sięgamy. Staram się wybierać rozsądnie i sięgać po różne owoce, aby urozmaicić dietę, a ponadto wpłynąć korzystnie na zdrowie i funkcjonowanie organizmów mojej Rodzinki.
Pisałam niedawno, że zdrowa przekąska to u nas nasiona i orzechy – KLIK, ale wspaniałym zamiennikiem słodkich pokarmów (niestety zawierających rafinowany cukier, a kto nie zna mojego podejścia do niego, niech zerknie TUTAJ) są właśnie OWOCE, zawierające naturalne cukry i mające odświeżające właściwości. Ponadto zawierające cenne minerały, witaminy, enzymy i błonnik.
Kilka ważnych uwag:
– jeśli to możliwe ważne, aby sięgać po owoce dojrzałe w momencie ich zbierania
– jeśli już kupiliśmy niedojrzałe, pozwólmy im dojrzeć w temperaturze pokojowej
– lepiej sięgać po miejscowe, sezonowe owoce niż pochodzące z daleka
– owoce są łatwostrawne a większość z nich ma właściwości alkalizujące, oczyszczające i ochładzające, dzięki którym równoważy nadmierne spożycie kalorycznych pokarmów
– są polecane osobom żyjącym w napięciu, aktywnym fizycznie, żyjącym w gorącym klimacie
– pobudzają pracę wątroby i trzustki, działają naturalnie przeczyszczająco – choć np śliwki, czarne jagody, ananas leczą biegunkę
– sok z owoców ma silniejsze działanie oczyszczające i ochładzające a skórki i miąższ ogrzewające i bardziej budujące. Dlatego dla wzmocnienia organizmu najlepiej spożywać każdej części owocu po trochę. Nie zaleca się picia soków cały dzień między posiłkami, gdyż powoduje to osłabienie – WAŻNE!!!! ( tu należy zwrócić szczególną uwagę na dzieci). Ponadto soki najlepiej pić 4 godz po posiłku, lub 1 godz przed.
– można konserwować owoce we własnym soku lub soku jabłkowym – bez dodatku cukru!!
– nie powinno się łączyć owoców z innymi pokarmami. Wyjątek stanowi seler naciowy, sałata, orzechy, nasiona, nabiał
– najlepiej spożywać jeden posiłek w postaci owoców
KTÓRE WARTO KUPOWAĆ?
Nie ograniczę się tylko do naszych lokalnych, często sięgamy po te „z daleka”, bo są pyszne i również zdrowe i od nich zacznę:
ANANAS
– zawiera bromelinę – enzym poprawiający trawienie i niszczący robaki
– zaspokaja pragnienie
– działa moczopędnie
– leczy niestrawność, rozwolnienie i obrzęki
UWAGA: wybierać należy dojrzałe – soczyste, słodkie, gdyż niedojrzałe, kwaśne mogą uszkodzić zęby. Powinny unikać ich osoby z wrzodami żołądka i wypryskami skórnymi.
ARBUZ
– wpływa korzystnie na serce, pęcherz moczowy i żołądek
– działa moczopędnie, nawilża jelita
– stosowany w leczeniu pragnienia, zaburzeń układu moczowego, obrzęku, aft, depresji oraz stanów zapalnych nerek i dróg moczowych
UWAGA: nie powinny jeść go osoby ze słabym trawieniem, anemią i niekontrolowanym lub nadmiernym oddawaniem moczu
NASIONA – zawierają kukurborycynę – związek, który rozszerza naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi; są świetne na zaparcia. Z ususzonych nasion przygotowuje się wywar a świeże można spożyć bezpośrednio – dobrze przeżuwając!!!
AWOKADO
– harmonizuje wątrobę; nawilża płuca i jelita
– naturalne źródło lecytyny – pożywienia mózgu; ponad 80% to lekkostrawny tłuszcz. Jeśli ktoś źle znosi tłuste pokarmy, ale potrzebuje tłuszczy powinien dobrze tolerować awokado
– bogate w miedź – ta pomaga w tworzeniu czerwonych ciałek krwi
– lecznicze działanie na wrzody
– upiększa skórę
BRZOSKWINIA
– buduje płyny organiczne; nawilża płuca i jelita;
– sprawdza się w leczeniu suchego kaszlu
– obniża wysokie ciśnienie
– zmniejsza pocenie dzięki poprawieniu napięcia tkanek
– liście brzoskwini w formie naparu niszczą robaki
„BRZOSKWINIOWA CERA” –> zmiksuj świeżą, połóż na twarz i pozostaw do wyschnięcia – spłucz, osusz 🙂
CYTRYNA
– niszczy bakteria gnilne zarówno w ustach, jak i w jelitach
– działanie odkażające, przeciwbakteryjne i rozpuszczające śluz – dlatego świetnie sprawdza się przy przeziębieniu, grypie, suchym kaszlu i obecności pasożytów
– działa korzystnie na wątrobę; poprawia wchłanianie minerałów; pomaga w utracie zbędnych kilogramów; oczyszcza krew; leczy wysokie ciśnienie; rozrzedza gęstą , słabo krążącą krew; łagodzi wzdęcia i niestrawność
– zewnętrznie stosowana jest do leczenia owrzodzeń, pozbycia się swędzenia po ukąszeniu owadów, zmiękczania i zmniejszania odcisków
GRUSZKA
– dobrze działa na płuca; uspokaja kaszel; nawilża płuca, gardło i suchość w ogóle
– gasi pragnienie
– stosowana do leczenia zranień skóry, zaparć, utraty głosu
UWAGA: nie wskazana przy kłopotach trawiennych z objawami luźnych lub wodnistych stolców. Nadmierne spożywanie w ciąży może zaburzyć rozwój płodu i doprowadzić do poronienia.
JABŁKO
– wytwarza płyny organiczne – chroni płuca przed dymem papierosowym;
– poprawia apetyt; jest dobre na niestrawność – dzięki zawartości kwasów jabłkowego i winogronowego
– zawiera pektyny, które usuwają cholesterol, trujące metale (ołów, rtęć i ślady promieniowania)
– działają korzystnie przy niskim poziomie cukru we krwi
– okład z tartych jabłek położony na 20 minut na oczy uwalnia od obrzęków i podrażnień
MALINA
– korzystnie wpływ ana wątrobę i nerki
– wzbogaca krew i oczyszcza ją z toksyn; leczy anemię
– reguluje cykl menstruacyjny
– kontroluje funkcje wydalania moczu
– liście maliny wzmacniają macicę, kontrolują nadmierne krwawienie miesiączkowe; ogólnie powstrzymuje krwawienie
MORELE
– używana jest w suchości gardła, pragnienia, astmy i innych dolegliwościach związanych z niedoborami płynow
– zawierają sporo miedzi i kobaltu – stąd dobrze sprawdza się przy anemii
POMARAŃCZA
– lecznicze działanie przy osłabionym trawieniu i utracie apetytu
– pomaga nawilżyć i ochłodzić przy nadmiernym przegrzaniu
– dobrze działa przy zakwaszeniu organizmu np przy artretyzmie
– zmniejsza gorączkę
– wzmacnia dziąsła i zęby – dzięki witaminie C i bioflawonoidom
UWAGA! Mandarynki dobrym zamiennikiem ponieważ właściwości są prawie identyczne a są mniej spryskiwane środkami chemicznymi.
ŚLIWKA
– dobre działanie na wątrobę; leczą marskość wątroby, stany stwardnienia i powiększenia wątroby
– gotowane są doskonałe na zaparcia
UWAGA!!! Nie jest wskazana przy słabym trawieniu, wrzodach i stanach zapalnych żołądka. Zawierają sporo kwasy szczawiowego więc pozbawiają wapnia.
TRUSKAWKA – więcej TUTAJ
WINOGRONA
– zawierają cenne sole komórkowe, które budują i oczyszczają krew
– dobrze działają na nerki i wątrobę; wzmacniają tkanki związane z tymi narządami – kości i ścięgna
– używane w leczeniu artretyzmu, reumatyzmu
– mają działanie moczopędne
– zmniejszają obrzęki i lecza schorzenia układu moczowego
– są dobrą energetyczną przekąską dla dzieci
UWAGA! Nadmiernie spożywanie może zmniejszyć ostrość widzenia
UWAŻAM, ŻE WARTO WIEDZIEĆ PO CO SIĘGAMY I JAKICH WŁAŚCIWOŚCI MOŻEMY SIĘ SPODZIEWAĆ. SZCZEGÓLNIE ZACZĘŁAM ZWRACAĆ NA TO UWAGĘ, KIEDY W MOIM ŻYCIU POJAWIŁA SIĘ CÓRECZKA. KAŻDY Z NAS JEDNAK POWINIEN ŚWIADOMIE WYBIERAĆ, CO TRAFIA NA JEGO TALERZ I DO ŻOŁĄDKA 🙂
ŻYCZĘ SMACZNEGO I DOBREGO!!!!!
ŹRÓDŁO TEKSTU: P.PITCHFORD – „ODŻYWIANIE DLA ZDROWIA”